Een ode aan de Hamburger

Van fastfood naar een verrassend lekker gerecht op topniveau. 

(foto Diego Buik)

De Amerikaanse Big Macs en Whoppers hebben onze kijk op de Hamburger nogal vertroebeld. Enerzijds vinden we het goedkoop fastfood, maar anderzijds kan de hamburger een super smakelijk gerecht zijn voor ultieme lekkerbekken waar je op sterrenniveau van geniet.

Volgens overlevering komt de hamburger van oorsprong uit Amerika maar is gebaseerd op Duits gehakt vermengd met uien en brood. Omdat hij snel en goedkoop te bereiden was en zelfs staand of lopend kon worden gegeten, werd dit gerecht daar vorige eeuw razendsnel populair onder de naam hamburgersteak. Het is dankzij ketens als Burger King en McDonald’s dat de goedkope hamburgers vervolgens wereldwijd populair en hip werden. Sindsdien heeft de hamburger zich ontwikkeld tot verwenproduct, waarmee de Nederlandse kok Diego Buik zelfs in het Guiness Book of Records staat.

Hoe? Lees  meer in de column van horecaslagerij Nice to Meat op Chefsfriends. https://chefsfriends.nl/blog-nice-to-meat-ode-aan-hamburger/

Chef’s Table heeft Nederlandse opvolger

De Nice to Meat’s Chef Tour is de nieuwe Nederlandse evenknie van de serie Chef’s Table. In de Netflix serie schitteren chefs uit de verste uithoeken van de wereld. Maar volgens horecaslagerij Nice to Meat is het echt niet nodig zo ver te reizen om culinaire hoogte­punten te beleven. Nederland heeft immers, met name op vleesgebied, alles te bieden. De nieuwe culinaire videotournee brengt wekelijks een restaurant in beeld dat bijzondere vlees­gerechten op de kaart heeft staan. De kijker volgt de keuze van de chef, pikt culinaire ‘Geheimtips’ op en kijkt mee met de bereiding van (in veel gevallen) een sterrengerecht. Meekijken met een topkok is smullen voor iedereen die van koken en lekker eten houdt. Helemaal als deze prof los gaat op de allermooiste vleesproducten en daarmee, alsof het geen moeite kost, een signature dish van jewelste creëert.
Meat is Art in deze Nice to Meat’s Chef Tour, die wekelijks te volgen is op facebookinstagram, twitter en youtube.   Lees verder

Het Vosje: de beste start voor ’n kind

Al jaren verzorgen we de nieuwsbrieven en persartikelen voor Het Vosje, het leuke kinderdagverblijf met 3 vestigingen in Haarlem. En al jaren worden we nog dagelijks verrast door de aanpak van hun kinderopvang en de zorg die daaraan wordt besteed.
Prachtige locaties, een hecht team van lieve en deskundige leidsters, gezellige groepsruimtes. So far so good. Maar dan de begeleiding…, de wekelijkse dansles, het lekkere eten en de ontzettend leuke en leerzame activiteiten die ze ondernemen. Je zou willen dat je zelf nog een baby of peuter was, want als ouders kun je dit thuis bijna niet evenaren. En dat mogen wij, als outsiders, echt wel zeggen.
bolderkarrenimage1

Rechtstreeks van producent naar consument

Hoewel de grote supers het de kleine speciaalzaken heel erg moeilijk hebben gemaakt, laat de consument zich daar niet meer alles voorkauwen. De roep om kwaliteit, om duurzaam, biologisch wordt steeds luider. Het publiek wil weten wat het koopt; waar een product vandaan komt en welk verhaal het net zich mee brengt.
Nice to Meat, kwaliteitsslager voor de horeca, vertelt dit verhaal al jaren aan z’n klanten, de topchefs van Europa. Inmiddels is er ook een groeiende groep consumenten die mooi vlees direct van de bron wil betrekken. Daar is Directlyfrom.nl op ingesprongen. Deze online foodmarkt heeft de beste leveranciers aan zich verbonden, op gebied van vlees, vis, groente, gevogelte en kruiderij. Vandaag bestellen, betekent vandaag geproduceerd, dus kakelvers. Binnen 24 uur thuisbezorgd en dus ’s avonds een topdiner thuis op tafel.15492521_1834589183475630_6600950842342970809_nlr-directlyfrom-nl-2

 

Waarin een klein museum groot kan zijn

Werken voor grote merken, ondernemingen of organisaties geeft veel voldoening. Maar kleine culturele stichtingen zonder marketingbudgetten adviseren en terzijde staan, is vaak een veel dankbaarder uitdaging. Zoals het Huizer Museum; dat houdt zich staande met een gedreven ploeg vrijwilligers en kleine, erg leuke tentoonstellingen. Hierbij gaat het om HuiZgebreid, de buitenkunst in Huizen, kunstenaars van de AtelierRoute of de bewogen geschiedenis van de Huizer Aardewerkfabriek in de 20e eeuw. Met pakkende thema’s en spraakmakend activiteitenprogramma’s, halen we regelmatig de pers, trekken de aandacht via website en social media en halen zo nieuwe bezoekers naar ons toe.

HUIZGEBREID

theepotterij-huizer-museum-liggend-web

Oil & Vinegar op Franse toer

aHerbes de Provence, bouillabaisse, coq au vin, amuses, hors d’oeuvres, fromages….. culinaire heerlijk­heden uit Frankrijk. Oil & Vinegar introduceert – naast authentieke smaakmakers voor deze klassiekers – enkele nieuwe Franse ‘délices’ waar je als foodie niet omheen kunt. 

Zoals de DÉLICE DE CHÈVRE AUX TOMATES SÉCHÉES met geitenkaas en zongedroogde tomaten. Een romige spread, rechtstreeks uit de Provence, heerlijk in een bladerdeeggerecht of puur te gebruiken bij kaas, op een galette, çroquette’ of sandwich.
De pittige ROUILLE AU PIMENT D’ESPELETTE  geeft een rijke, romige smaak aan huisgemaakte Bretonse vissoep of Bouillabaisse. Eén eetlepel is al voldoende. Ook zalig op een sandwich, bij visgerechten of gegrild vlees. 5

Voor kaasliefhebbers die graag met de Franse slag koken is er een schattig emaille pannetje, ideaal voor sauzen of 1-persoonsporties. Wist je dat camembert het lekkerst is als hij warm en smeltend uit de oven komt? In de CLOCHE presenteer je camembert als kaasfondue.

Doucement …. met zoet en met suiker. Maar soms ook even niet. De Bretonse CRÈME DE SALIDOU biedt karamelliefhebbers een treat 12963619_10153957075286236_4472933520109296517_nvan zoet en zout. Een heerlijke crème voor ijs, desserts of taart, maar ook heerlijk bij kip en lam. Deze tube wil je gewoon altijd in de koelkast hebben.

Voor meer informatie, productgegevens en beeldmateriaal: Oil & Vinegar.

Buitenbeeld in het Huizer Museum

51 staan er. 51 kunstwerken in de openbare ruimte in Huizen. Beelden die de omgeving verfraaien, die mensen, omgeving en architectuur met elkaar verbinden. Openbare kunst die prikkelt en uitdaagt tot verbeelding en beeldspraak. Het beeld heeft zijn plek verworven maar hoe vaak lopen we er gedachteloos langs? Veel beelden zijn aangekocht of gemaakt in opdracht van de Huizer kunstcommissie.
Maar er staan ook beelden geplaatst of geschonken door bedrijven en beelden die door de buurt gemaakt zijn. buitenbeeld en omgeving

In het boekje ‘Beelden in Huizen’ heeft de kunstcommissie een route langs deze beelden uitgewerkt. Parallel daaraan presenteert het Huizer Museum de interactieve tentoonstelling ‘Buitenbeeld’, die loopt van 16 april tot 15 augustus. Met een opvallend geel bankje als spraakmaker.

Het ‘sterrengerecht’ van morgen staat nu nog op het land of zwemt nog in zee!

website

Ondanks onze frisse nawinter kunnen we dit voorjaar al de lekkerste producten van eigen bodem op ons bord verwachten. Directlyfrom.nl bezorgt daarvan het allerbeste thuis aan de deur. Zoals heerlijk mals Wiedenlam uit Overijssel, persoon­­lijk geselec­teerd door meesterslager Piet van den Berg. Er zijn al asperges, de delicate en malse Queens en Queenies komen van de oevers van de Maas en zijn zo zacht dat ze niet geschild hoeven te worden en smaken zelfs rauw verrukkelijk. Superior Queens 02
Wat dacht je van de smakelijke Hollandse tuinboon en doperwt in de peul, die elk gerecht van een gezond ­garnituur voorzien. Kippen en Parelhoenders, die een goed leven hadden, verrassen in mooie smaak­combi­naties zoals met pruimen en cognac. En garnaaltjes van de Hollandse kust en mosselen uit Zeeland mogen ook op het voorjaarsmenu en zijn nu van topkwaliteit.

Ultraverse waar van de allerhoogste kwaliteit is het credo van Directlyfrom.nl, de online foodmarkt die eind 2015 een vliegende start maakte. Anders dan de reeds bekende maaltijdboxen, maak je bij deze webwinkel zelf de keuze voor ingrediënten en gerechten, in de wetenschap dat alle Neder­landse topchefs je zijn lam2voorgegaan. Want ook zij doen hun dagelijkse inkopen bij de leveranciers die zich in dit unieke voedingplatform voor de consument – met een ongeëve­naard assortiment – hebben verenigd: Nice to Meat, Schmidt Zeevis, Treuren, Vanilla Venture en Rungis. Hun rijke assortiment is nu ook voor de thuiskok te verkrijgen, makkelijk, dagvers en supersnel, via Directlyfrom.nl.

Sinds deze week is op deze foodmarkt ook ambachtelijk brood te koop van IMG_3488Vlaamsch Broodhuys en eigen fabrikaat chocolade van chocolatier Van Soest. En het moosite: alles wordt dagvers aan huis bezorgd, nu in heel Nederland.

Toptips ‘Directlyfrom’ the Chef
Of het om vlees of vis gaat, wild of gevogelte, groenten of fruit en specerijen of andere smaakmakers, alles kan op 1 adres – www.Directlyfrom.nl – worden besteld.
Speciaal voor de foodies thuis, zijn er door enkele chefs heerlijke recepten bedacht. Hieruit blijkt maar weer eens dat raffinement schuilt in kwaliteit en eenvoud. Want ook thuis kunnen we op sterrenniveau koken met ingrediënten van topkwaliteit. Voeg daarbij de ‘Geheimtip’ van de chefs – “geef bereiding de tijd; onthaasten begint in de keuken” – en elk mooi diner slaagt.

Voor meer fotomateriaal, stuur svp een berichtje naar Monica van Alewijn en download hier de recepten en foto’s van Directlyfrom voor Pasen: 

 


Maak van Pasen een smaaksensatie

Jawel, Pasen is het 2e culinaire hoogtepunt van het jaar. Ontbijtjes, brunches, o&v desser4teitjeslunches of diners, we beleven ze samen met familie en vrienden en daarbij pakken we echt uit. We hebben immers al zeker 3 maanden niet meer uitgebreid met elkaar getafeld. En het is voorjaar, dus tijd voor vrolijke en curlinaire verrassingen.

Wat je ook kiest, Oil & Vinegar zorgt aan tafel voor de echte smaakmakers. Behalve heerlijke nieuwe producten met een mediterraan tintje, vind je hier ook zalige Paasrecepten. Makkelijk en sommige beslist op sterrenniveau.

Ga dus toveren met met heerlijke olie, azijn, pesto, kruidenmelanges, vinaigrettes, mosterd, vruchtencoulis en Italiaanse crèmes en verras je Paasgasten met ware smaaksensaties.  Oil & Vinegar

Meer zien? Download hier de recepten, foto’s en productinformatie.

 

Gezonde voornemens voor 2016

  1. Zorg goed voor jezelf met gezonde voeding
  2. Kies elke dag voor versheid en variatie
  3. Hou stofwisseling en vetverbranding goed in het oog
  4. Heb altijd ‘n voorraadje verse groenten, fruit en peulvruchten bij de hand
  5. Ga op zoek naar de lekkerste saladerecepten
  6. Maak daarvoor een stel heerlijke dressings
  7. Bereid voor elke dag je eigen salade (gekoeld houdbaar)
  8. Gebruik daarvoor de praktische Salad-in-a-Jar pot
  9. Bouw daarmee een gezonde en hechte relatie op
  10. En geniet van ’the good things in life’.
Hoe? Heel simpel met een potje en een dekseltje….
o&v pasta salade editorial

Vanaf 25 januari bij Oil & Vinegar: Salad-in-a-Jar. Een glazen pot, een deksel, heerlijke recepten en ontelbare soorten olie, azijn, dressings, kruidenmelanges en de lekkerste ingrediënten voor jouw dagelijkse portie gezondheid. Voor de lunch, voor of na het sporten of voor onderweg.

 


Download
hier variatietips voor
Oil & Vinegars Salad-in-a-Jar.

 


Download
hier O&V Salad-in-a-Jar beeldmateriaal: